Terug naar het overzicht

Hollend stilstaan

Als je ondernemers mag begeleiden in de verwezenlijking van hun droom, dan duik je daar als het ware zelf ook in. Ik beleef die droom met ze mee, voel de passie en geloof in waar ze voor gaan. Dat maakt mijn vak zo inspirerend!

Zo mag ik Anneke, een mooie ondernemer, begeleiden bij het opzetten van haar droom, een eigen Chi-running school in West-Friesland. Chi-running/Chi-walking is een mindvolle, energie-efficiënte en blessure preventieve manier van hardlopen en wandelen.
Dat wilde ik als ‘sporttypje’ natuurlijk zelf ervaren. Ik loop al jaren hard, met wisselend succes, soms met pijntjes en altijd met enige opstartproblemen.

Wat me direct opviel is de rust in Anneke haar workshops en trainingen. Haar filosofie is dat je voelt wat jouw lichaam voor jou wil en kan doen. Het lijf is leidend, in plaats van lijdend, en het resultaat volgt. Hoe anders dan hoe ik (en met mij velen) sportte; het doel moet en zal bereikt worden en je lijf moet daar maar aan meewerken, punt uit. De omgekeerde wereld.

In het begin is het even wennen, het is echt een hele andere techniek. Nu ik een maandje bezig ben met Chi-running merk ik dat ik lekkerder loop, het kost me minder moeite en ik zit vrijwel meteen in een prettig ritme. De zeurende pijn in mijn knie en scheenbeen neemt af en zonder dat ik het door heb loop ik een kilometer per uur sneller dan voorheen. Ik ben om! Ik niet alleen, ook doorgewinterde, ambitieuze lopers hebben chi-running ontdekt. Zo sprak ik een revalidatiearts en ervaren marathonloper. Hij kreeg het maar niet voor elkaar om zijn tijd onder de 4 uur te krijgen, ondanks jarenlange training. Met enige scepsis (wie kon hem nog wat leren over hardlopen…) volgde hij een chi-running workshop. Met resultaat! Niet alleen liep hij de marathon van Berlijn in 3.56 uur, ook de beruchte ‘man met de hamer’, die hij zo rond de 35km altijd tegenkwam, bleef weg. Hij kwam een stuk fitter over de finish.

Eigenlijk is ondernemen net als Chi-running. Als je vanuit je kern, je kracht beweegt dan gaat alles makkelijker en kom je verder!

Kijk ook eens op de Hollend Stilstaan Facebookpagina.

Naar het blog archief